Δασικές πυρκαγιές; Προετοιμάσου!

Οι δασικές πυρκαγιές εξαπλώνονται γρήγορα και μπορεί να απειλήσουν τη ζωή και την περιουσία σου. Το σπίτι σου κινδυνεύει ακόμα κι αν βρίσκεται μακριά από την πορεία της πυρκαγιάς, γιατί λόγω του ανέμου οι καύτρες μπορούν να μεταφερθούν σε μεγάλες αποστάσεις και να δημιουργήσουν νέες εστίες πυρκαγιάς. Με απλές κινήσεις μπορείς να προστατευτείς.

 

 • Βήμα πρώτο: Μείωσε την καύσιμη ύλη γύρω από το σπίτι σου. Τα κλαδιά των δέντρων δεν πρέπει να ακουμπούν στους τοίχους, τη στέγη και τα μπαλκόνια. Κλάδεψε τα δέντρα και καθάρισε τα ξερά χόρτα σε απόσταση τουλάχιστον 10 μέτρων από το σπίτι. Κλάδεψε τα δέντρα μέχρι το ύψος των τριών μέτρων. Απομάκρυνε τα εύφλεκτα υλικά και τοποθέτησε τα καυσόξυλα σε κλειστό μέρος.
 • Βήμα δεύτερο: Συντήρησε και εξόπλισε το σπίτι σου. Συντήρησε και καθάρισε από ξερά φύλλα και πευκοβελόνες την κεραμοσκεπή. Οι υδρορροές πρέπει να είναι μεταλλικές και καθαρές από φύλλα. Φρόντισε τα παραθυρόφυλλα και οι εξώπορτες να είναι από μη εύφλεκτα υλικά. Να έχεις πυροσβεστήρες και λάστιχα ποτίσματος σε καλή κατάσταση που να καλύπτουν το χώρο γύρω από το σπίτι.
 • Βήμα τρίτο: Αν πλησιάζει η πυρκαγιά. Προφύλαξε το σπίτι σου από τις εισερχόμενες καύτρες. Μάζεψε τις τέντες. Κλείσε ερμητικά το σπίτι και τις εσωτερικές πόρτες. Φρόντισε να υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση για τα πυροσβεστικά οχήματα. Δες περισσότερες οδηγίες προστασίας από δασικές πυρκαγιές στο civilprotection.gr.

Αγροτικές δραστηριότητες

Οι δασικές πυρκαγιές μπορεί να απειλήσουν τη ζωή και την περιουσία σου. Με απλές κινήσεις μπορείς να προστατευτείς.
 • Προστάτεψε σπίτι και εγκαταστάσεις, καλλιέργειες και βοσκοτόπια, απομακρύνοντας τα ξερά χόρτα. Αν έχεις ζώα, σκέψου πού θα τα πας για να τα προστατέψεις σε περίπτωση πυρκαγιάς.
 • Μια σπίθα αρκεί για να ξεκινήσει μια δασική πυρκαγιά. Συντήρησε τα γεωργικά μηχανήματα και πάρε τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να μη γίνουν αιτία πρόκλησης πυρκαγιάς.
 • Δείξε ιδιαίτερη προσοχή όταν χειρίζεσαι εργαλεία που δημιουργούν σπινθήρες, καθώς και στο κάπνισμα των κυψελών.
 • Μην καις ξερά χόρτα, κλαδιά και σκουπίδια. Να θυμάσαι ότι απαγορεύεται το άναμμα φωτιάς στην ύπαιθρο κατά την αντιπυρική περίοδο.
Ενημερώσου καθημερινά για την κατηγορία κινδύνου πυρκαγιάς στην περιοχή σου. Δες οδηγίες προστασίας από δασικές πυρκαγιές στην  ιστοσελίδα civilprotection.gr.

Χάρτης Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς

Οι δασικές πυρκαγιές εκδηλώνονται στη χώρα μας κυρίως κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Η αντιπυρική περίοδος διαρκεί Μάιο με Οκτώβριο. Κάποιες μέρες είναι πιο επικίνδυνες από τις άλλες, γιατί επικρατούν συνθήκες που ευνοούν την εκδήλωση και εξέλιξη των πυρκαγιών.
Ο Χάρτης Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προβλέπει το πόσο επικίνδυνη θα είναι η επόμενη μέρα. Οι κατηγορίες κινδύνου πυρκαγιάς είναι 5:
 1. Χαμηλή
 2. Μέση
 3. Υψηλή
 4. Πολύ υψηλή
 5. Κατάσταση συναγερμού.
Όσο ο δείκτης στην περιοχή σου είναι μεγαλύτερος, τόσο πιο ευνοϊκές είναι οι συνθήκες για την εκδήλωση και εξάπλωση των πυρκαγιών. Έχε κατά νου σου ότι πολλές καταστροφικές πυρκαγιές έχουν προκληθεί από αμέλεια. Να γνωρίζεις ότι στη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται το άναμμα φωτιάς στην ύπαιθρο. Να θυμάσαι ότι το πιο σημαντικό είναι η ζωή σου. Ενημερώσου για τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς στην ιστοσελίδα civilprotection.gr και ακολούθησε τη ΓΓΠΠ στο Facebook και στο Twitter.
Μετάβαση στο περιεχόμενο