Η ιστορία του Ιδρύματος

Το 1907, ο Χαράλαμπος Σπηλιόπουλος, κτηματίας, κάτοικος Αθηνών, επειδή είχε διαπιστώσει την παντελή έλλειψη στην Ελλάδα Σχολής για την εκπαίδευση των κωφών, ίδρυσε ίδιον Νομικό Πρόσωπο με τον τίτλο «Οίκος Χαραλάμπους και Ελένης Σπηλιοπούλου», που σκοπό είχε την εκπαίδευση των κωφών παιδιών.

∆ιάφοροι λόγοι εμπόδισαν την εκπλήρωση του σκοπού του διαθέτη μέχρι του θανάτου του το 1922, αλλά και κατόπιν, μέχρι του θανάτου της καθολικής κληρονόμου και συζύγου του Ελένης, το 1931, και αργότερα, μέχρι το 1937.

Το έτος 1937 η διοικούσα εφορεία του αγαθοεργού ιδρύματος «Οίκος Κωφαλάλων Χ. και Ε. Σπηλιοπούλου» βλέποντας ότι δεν ήταν δυνατόν, με ίδια μέσα να εκπληρωθεί ο σκοπός του διαθέτη, προτείνει την ενοποίηση και συγχώνευση περιουσιών μετά του «Εθνικού Οίκου Κωφαλάλων», οπότε το 1937 εκδίδεται ο Αναγκαστικός Νόμος 726/4-6-1937 που συστήνει ένα Φιλανθρωπικό Ίδρυμα υπό τον τίτλο «Εθνικό Ίδρυμα Προστασίας Κωφαλάλων», υπό τον άμεσο έλεγχο και εποπτεία του Υπουργείου Πρόνοιας.

1

Από το έτος αυτό και μέχρι σήμερα, λειτούργησε και εξακολουθεί να λειτουργεί το Ίδρυμα σε κτίριο στην περιοχή των Αμπελοκήπων Αθηνών που σχεδιάσθηκε γι’ αυτόν ειδικά τον σκοπό και του οποίου η ανέγερση περατώθηκε το 1938. Θεωρήθηκε δε, εκείνη την εποχή, έργο πολιτισμού, κόσμημα της Ελλάδος.

Τον Ιανουάριο του 1941, έγινε επίταξη του Διδακτηρίου Κωφαλάλων Αμπελοκήπων εν ονόματι των τεραστίων, τότε, πολεμικών αναγκών και χρησιμοποιήθηκε ως Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο. Μετά από πολλές προσπάθειες των Διοικητικών Συμβουλίων, του προσωπικού, των κωφών παιδιών και των οικογενειών τους, το Ίδρυμα επαναλειτούργησε μετά το 1950 ως Σχολή Κωφαλάλων.

Το διάστημα 1956 -1959 ιδρύονται διαδοχικά σχολεία στην Πάτρα, στη Θεσσαλονίκη, στις Σέρρες, στον Βόλο και στο Καστέλλι Κισσάμου Χανίων Κρήτης, ενώ το 1980 ιδρύονται τα αντίστοιχα Παραρτήματα του Ιδρύματος. Το Παράρτημα Βόλου σταμάτησε να λειτουργεί το 1995, και αργότερα το 2009 ανεστάλη η λειτουργία των Παραρτημάτων Κρήτης και Σερρών.

Το Βασιλικό Διάταγμα 703/1972 εισάγει τον αναμορφωμένο Οργανισμό Λειτουργίας του ΕΙΚ. Με την υπουργική απόφαση της 13ης Σεπτεμβρίου 1975, εγκρίνεται ο εσωτερικός Κανονισμός του Ιδρύματος.

Αποστολή του Εθνικού Ιδρύματος Κωφών είναι:

  • Η παροχή σύγχρονων και αποτελεσματικών υπηρεσιών που αποσκοπούν στην εξυπηρέτηση των αναγκών κωφών και βαρήκοων ατόμων όλων των ηλικιών, η προάσπιση των δικαιωμάτων τους για ισότιμη πρόσβασή τους στην επικοινωνία και τη συμμετοχή τους στην κοινωνία, καθώς και η έρευνα για τη βαρηκοΐα, τις ανάγκες και τα δημογραφικά χαρακτηριστικά του πληθυσμού των ατόμων με προβλήματα ακοής.
  • Η εκπαίδευση, επαγγελματική κατάρτιση και αποκατάσταση των κωφών και βαρήκοων ατόμων όλων των ηλικιών, η διευκόλυνσή τους με όλους τους σύγχρονους τρόπους και τη χρήση της τεχνολογίας στην επικοινωνία τους με τους ακούοντες, η πρόσβασή τους στις υπηρεσίες και τα κοινωνικά αγαθά, η υποστήριξή τους στην εργασία τους και τη διαβίωσή τους.
  • Η στήριξη των οικογενειών τους, η εκπαίδευση και επιμόρφωση ειδικών επαγγελματιών που εργάζονται στον τομέα της εκπαίδευσης και αποκατάστασης κωφών, διερμηνείας, εκμάθησης και διδασκαλίας της ελληνικής νοηματικής γλώσσας και γενικά η υποστήριξη και αποκατάσταση κωφών/βαρήκοων ατόμων καθώς και η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας για τις ανάγκες και τα δικαιώματά τους.