Ανάπτυξη δεξιοτήτων επικοινωνίας της Ελληνικής Αστυνομίας με κωφούς και βαρήκοους ανθρώπους

Το Εθνικό Ίδρυμα Κωφών σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία εγκαινίασαν ένα νέο σεμινάριο που έχει στόχο την επιμόρφωση αστυνομικών από διάφορες υπηρεσίες και αστυνομικά τμήματα της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής. Η εκπαιδευτική δράση αποτελεί μέρος του προγράμματος του Ιδρύματος “Ανάπτυξη δεξιοτήτων επικοινωνίας με κωφούς και βαρήκοους ανθρώπους“, το οποίο απευθύνεται σε ομάδες επαγγελματιών του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα.

Στόχος του προγράμματος είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των ακουόντων συνανθρώπων μας για τις συνθήκες που καθορίζουν τον ορθό και επιτυχή τρόπο επικοινωνίας, ιδιαίτερα κατά την πρώτη επαφή των κωφών / βαρηκόων πολιτών.

Το θεωρητικό μέρος υλοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2024 στο αμφιθέατρο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, παρουσία της Υπουργού Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας κ. Σοφίας Ζαχαράκη, του Γενικού Γραμματέα Δημοσίας Τάξης του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, κ. Μάνου Λογοθέτη, του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας κ. Πρόδρομου Πύρρου, του εκπροσώπου του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. Υποστράτηγου κ. Χρήστου Μανούρα, του Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή της ΕΛ.ΑΣ. Υποστράτηγου κ. Ιωάννη Σκούρα και του Προέδρου της Ομοσπονδίας Κωφών Ελλάδος, κ. Κωνσταντίνου Σίμψη.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας οι σχεδόν 100 συμμετέχοντες αστυνομικοί είχαν την ευκαιρία να επιμορφωθούν σχετικά με τον πληθυσμό των Κωφών/βαρήκοων και τις επικοινωνιακές τους ανάγκες από την κα Βενέττα Λαμπροπούλου (Ομότιμη Καθηγήτρια Αγωγής Κωφών Πανεπιστημίου Πατρών και Διοικήτρια Εθνικού Ιδρύματος Κωφών), για τους μύθους και την πραγματικότητα σχετικά με την Νοηματική Γλώσσα από τον κ. Γεράσιμο Χατζηδαμιανό (Αν. Καθηγητή στο Deree College και Επιστημονικό Σύμβουλο του Εθνικού Ιδρύματος Κωφών) αλλά και να ακούσουν την προσωπική εμπειρία του κ. Παναγιώτη Κορδονούρη (τελωνειακό υπάλληλο και μέλος του Δ.Σ. του Εθνικού Ιδρύματος Κωφών) σχετικά με τις δυσκολίες που προκύπτουν στην επικοινωνία των κωφών και βαρηκόων πολιτών στην καθημερινή τους ζωή.

Αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη, στις εγκαταστάσεις του Εθνικού Ιδρύματος Κωφών, το πρακτικό μέρος του προγράμματος, όπου οι 100 αστυνομικοί, χωρισμένοι σε ολιγομελή τμήματα,  επιμορφώνονται σε βασικές έννοιες της Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας καθώς και σε συνήθεις φράσεις που χρησιμοποιούν κατά την πρώτη επαφή τους με τους πολίτες.

Δείτε επίσης τα δελτία ειδήσεων και τις εκπομπές που παρουσίασαν την πρωτοβουλία του Εθνικού Ιδρύματος Κωφών και της Ελληνικής Αστυνομίας.

Μετάβαση στο περιεχόμενο